diumenge, 2 d’abril del 2023

Nova planifícació urbanística al límit de Collserola, en l'anomenat espai funcional de preparc, a la Vall de Sant Just.

 

El sector de la Bonaigua, vestit de verd, i amb més de 20000m2 d'edificació nova.

Proposta d'enverdir la riera de Sant Just, a canvi d'edificar-la.

Els interessos econòmics especulatius continuen planejant sobre la vall de Sant Just. Immediatament després de la destrossa del sector Garrofers, a ran de la riera, entre l'institut i can Mèlic, torna com l'espasa de Dàmocles, una nova amenaça d'urbanització, de la que l'Ajuntament de Sant Just Desvern assegura no es pot aturar, només transformar. Ens presenten la foto del sector de la Bòbila edificat amb uns blocs de pisos enormes, i després ens presenten altres alternatives amb la riera reverdida, en part enjardinada, i en part naturalitzada. 

El passat mes de març hi va haver dues sessions de participació ciutadana on es va explicar la proposta presentada pels promotors, d'edificar la Vall de Sant Just, tal i com van aprovar el projecte fa uns 20 anys. També van fer incís en que el pla era una barbaritat i per això, van presentar unes opcions alternatives que han treballat diverses administracions i arquitectes (1)

S'esperava de la gent, que el dijous 23 es decidís entre les quatre opcions que estan explicades aquí: http://santjust.cat/repensem_bonaigua/ 

Lectura del manifest- Repensem la Bonaigua
Tanmateix, totes les opcions impliquen una enorme edificació de la vall, si no als terrenys de l'antiga bòbila, repartit en tot el sector de la Bonaigua, i això no va agradar a ningú dels qui han participat, la majoria veïns de la zona, alarmats pel que els hi ve a sobre, van omplir la sala de plens i presentar un manifest per a que és replantegi el pla, sense més edificació a la Vall, del qual s'ha anat recollint centenars d'adhesions i que van poder llegir i plantejar durant la sessió participativa.

Alnus /CEPA - Ecologistes de Catalunya, membre de la PCDC, creu que cap de les opcions no està suficientment documentada, ni justificada. Sobretot, es troba a faltar la proposta d'edificació 0, amb el cost econòmic que pugui suposar de compensació als propietaris que van adquirir els drets edificatoris, quan l'ajuntament va aprovar el pla, a principis de segle.

"L'Ajuntament ens presenta un pla parcial acotat a la Bonaigua, però no ens diu res dels altres possibles desenvolupaments de la Vall, sobretot l'annex a la Bonaigua, que és el gran sector de la central elèctrica, que ocupa una gran part de la vall, i des de fa anys està mig abandonada, només s'empra una petita part de les instal·lacions i tard o d'hora s'haurà de pensar quin aprofitament donar-li. Estaria bé poder repensar l'urbanisme de Sant Just tenint en compte tot el conjunt, i no ara un tros, i després un altre.

La urbanització elitista de la Bonaigua, no deixa de ser un disbarat urbanístic, que avui dia no te cap justificació, atès el greu impacte, tant paisatgístic, com sobre la mobilitat urbana, en un sector coll d'ampolla que no faria més que complicar el transit del passeig de la muntanya i la rambla, ja caòtic en hores punta."

Alnus reclamem responsabilitat a les administracions davant aquest desastre que ens presenten. No és una sortida responsable conformar-se amb edificar repartidament. Tindria més sentit, si no es pot desprogramar, trobar una sortida similar a la que ja es va arribar amb els propietaris de la part alta de la vall, amb la signatura d'un conveni. L'alcalde Basagañas, va assegurar que van estudiar totes les possibilitats, i aquesta, no es pot aplicar en aquest cas.

Caldrà tornar-se a mobilitzar per fer pressió sobre administracions i propietaris i cercar una sortida que no impliqui més edificació a la vall, o si més no, més raonable, caldrà exigir alternatives menys impactants.

Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius / Alnus - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern

 

https://www.instagram.com/alnus_ecologistes/

http://alnus.pangea.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FRANGES DE PROTECCIÓ CONTRA INCENDIS DELS HABITATGES DE LA RIERADA... O PUNTA DE LLANÇA DELS PROJECTES URBANÍSTICS?

 Aquesta setmana han començat a executar-se les franges de protecció contra incendis a la  urbanització de la Rierada i Vallpineda.   Des de...