dimecres, 14 de maig del 2025

Sortida d’observació d’ocells i dels valors naturals als espais amenaçats pels projectes d’urbanització, el 5 d’abril de 2025

 

En defensa de la unificació de la Reserva Natural Parcial de la Rierada- Can Balasc.

El passat dissabte 5 d’abril vam gaudir d’una sortida d’observació d’ocells dirigida per l’ornitòleg Israel Estopà a l’espai situat entre els dos extrems del tall de la Reserva Natural Parcial (RNP) de la Rierada-Can Balasc, una distància de gairebé 2 km de riera.

La RNP es va definir l’any 2010 en el Decret d’aprovació del Parc Natural (PN), juntament amb la RNP de la Font Groga, amb l’objectiu prioritari de protegir les comunitats vegetals del bosc de ribera i de garantir-ne la connectivitat ecològica.

Tot i així, com es pot veure al mapa, l’Ajuntament de Molins ha exclòs els espais adjacents a la riera afectats pels projectes d’urbanització de la Rierada de la RNP. Això ocasiona  que espais amb idèntics valors naturals que la resta de la riera, hagin quedat exclosos de l’espai especialment protegit únicament pels interessos urbanístics. Aquesta situació dificulta enormement una gestió integral de la riera, en mantenir les previsions de construcció d’infraestructures (ponts, ampliació de carrers, un nou carrer) i d’habitatges al bell mig del seu recorregut.

Podeu consultar els plànols, al final de l’escrit, on s’indiquen els impactes dels projectes a la part afectada i mostren algunes d’aquestes afectacions.

Amb aquesta sortida hem posat de manifest que els espais que queden fora de la RNP, i que encara no han estat edificats, conserven importants valors naturals i són hàbitats de moltes espècies de fauna i flora i, en concret, vam observar i poder escoltar-ne diverses d’ocells.

Cal recordar que l’actual Pla Director Urbanístic Metropolità en què treballa l’Àrea Metropolitana de Barcelona reconeix aquesta zona com apunt crític per a la connectivitat ecològica” i demana la reducció de l’edificació.

L’Israel va compartir amb nosaltres comportaments molt curiosos de les aus, com l’actitud dels cucuts amb els seus ous, que col·loquen als nius d’altres ocells  més petits perquè els hi criïn; o la pulcritud de les cries dels ocells, que envolten en un tel els seus excrements per ajudar als seus pares a retirar-los i, així, mantenir nets els nius i evitar possibles malalties. O que els picots tenen un sistema d’esmorteïment  dels  cops que donen als arbres amb els becs (per fer els nius,  per fer sortir als insectes que s’amaguen a l’escorça o l’interior de l’arbre), per mitjà d’un bany líquid que els hi protegeix  el cervell.  O que quan els pit-rojos se’ns acosten, en realitat estan fent-nos fora i reivindicant el seu espai. Vam aprendre també a detectar ocells visualment i auditiva amb més encert i diferents aspectes sobre la seva migració.


                              


     Fotografia picot garser gros,  de Pau Gabriel.

Entre el reconeixement de cants de rossinyols, pica-soques, mallerengues, que moltes vegades vam aconseguir observar, explicacions sobre el comportaments de les aus i observació del bosc de ribera i camps de cultiu abandonats on habiten, vam anar coneixent la importància de mantenir com a mínim la naturalitat d’aquests espais. De fet hem de treballar per millorar-ne l’estat ecològic.

Compartim algunes fotografies del dia de la sortida que il·lustren la importància d’aquests espais a protegir.

La primera forma part de l’espai afectat pel projecte d’urbanització de la Rierada Oest (zona 1 al plànol), que des de SOS la Rierada i la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola demanem que l’Ajuntament de Molins de Rei retiri, ja que implica l’edificació de vivendes molt a prop de la riera, la construcció d’un gran pont i l’obertura d’un carrer a tocar de la riera, entre altres impactes.

 


La segona forma part de la zona 2 indicada al plànol, que a Molins en diem els Pinetons. Es tracta d’una de les zones més salvatges i naturals de la riera, degut en part a la poca freqüentació, i que resta fora de l’espai protegit de la RNP per la seva ubicació entre dos espais urbanitzats.

 


En definitiva, la sortida ens ha permès aprofundir en la rellevància que aquests espais tenen per a la conservació dels hàbitats de ribera de la riera i per la connectivitat ecològica de tot el PN, tant interior com exterior, fins a la desembocadura al riu Llobregat. Teniu un recull de la informació sobre les observacions d’aus a la zona a la pàgina www.soslarierada.com.

I demanem, una vegada més: 

-       A l’Ajuntament de Molins de Rei, la retirada dels projectes urbanístics i la cerca d’alternatives per la urbanització existent sense impactar sobre la riera.

-       A l’Ajuntament de Molins de Rei, al Consorci del PN de Collserola, i a la resta d’administracions implicades, la defensa activa de la necessitat dunificar la RNP per poder garantir la protecció de la riera i, en definitiva, de tot el Parc Natural de la Serra de Collserola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Centenars de pisos més a ran de la Vall de Sant Just i Collserola

El mes de maig, el butlletí municipal de Sant Just Desvern obria portada amb una fotografia renderitzada dels nous pisos que estaran situa...