dimecres, 14 de maig del 2025

Sortida d’observació d’ocells i dels valors naturals als espais amenaçats pels projectes d’urbanització, el 5 d’abril de 2025

 

En defensa de la unificació de la Reserva Natural Parcial de la Rierada- Can Balasc.

El passat dissabte 5 d’abril vam gaudir d’una sortida d’observació d’ocells dirigida per l’ornitòleg Israel Estopà a l’espai situat entre els dos extrems del tall de la Reserva Natural Parcial (RNP) de la Rierada-Can Balasc, una distància de gairebé 2 km de riera.

La RNP es va definir l’any 2010 en el Decret d’aprovació del Parc Natural (PN), juntament amb la RNP de la Font Groga, amb l’objectiu prioritari de protegir les comunitats vegetals del bosc de ribera i de garantir-ne la connectivitat ecològica.

Tot i així, com es pot veure al mapa, l’Ajuntament de Molins ha exclòs els espais adjacents a la riera afectats pels projectes d’urbanització de la Rierada de la RNP. Això ocasiona  que espais amb idèntics valors naturals que la resta de la riera, hagin quedat exclosos de l’espai especialment protegit únicament pels interessos urbanístics. Aquesta situació dificulta enormement una gestió integral de la riera, en mantenir les previsions de construcció d’infraestructures (ponts, ampliació de carrers, un nou carrer) i d’habitatges al bell mig del seu recorregut.

Podeu consultar els plànols, al final de l’escrit, on s’indiquen els impactes dels projectes a la part afectada i mostren algunes d’aquestes afectacions.

Amb aquesta sortida hem posat de manifest que els espais que queden fora de la RNP, i que encara no han estat edificats, conserven importants valors naturals i són hàbitats de moltes espècies de fauna i flora i, en concret, vam observar i poder escoltar-ne diverses d’ocells.

Cal recordar que l’actual Pla Director Urbanístic Metropolità en què treballa l’Àrea Metropolitana de Barcelona reconeix aquesta zona com apunt crític per a la connectivitat ecològica” i demana la reducció de l’edificació.

L’Israel va compartir amb nosaltres comportaments molt curiosos de les aus, com l’actitud dels cucuts amb els seus ous, que col·loquen als nius d’altres ocells  més petits perquè els hi criïn; o la pulcritud de les cries dels ocells, que envolten en un tel els seus excrements per ajudar als seus pares a retirar-los i, així, mantenir nets els nius i evitar possibles malalties. O que els picots tenen un sistema d’esmorteïment  dels  cops que donen als arbres amb els becs (per fer els nius,  per fer sortir als insectes que s’amaguen a l’escorça o l’interior de l’arbre), per mitjà d’un bany líquid que els hi protegeix  el cervell.  O que quan els pit-rojos se’ns acosten, en realitat estan fent-nos fora i reivindicant el seu espai. Vam aprendre també a detectar ocells visualment i auditiva amb més encert i diferents aspectes sobre la seva migració.


                              


     Fotografia picot garser gros,  de Pau Gabriel.

Entre el reconeixement de cants de rossinyols, pica-soques, mallerengues, que moltes vegades vam aconseguir observar, explicacions sobre el comportaments de les aus i observació del bosc de ribera i camps de cultiu abandonats on habiten, vam anar coneixent la importància de mantenir com a mínim la naturalitat d’aquests espais. De fet hem de treballar per millorar-ne l’estat ecològic.

Compartim algunes fotografies del dia de la sortida que il·lustren la importància d’aquests espais a protegir.

La primera forma part de l’espai afectat pel projecte d’urbanització de la Rierada Oest (zona 1 al plànol), que des de SOS la Rierada i la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola demanem que l’Ajuntament de Molins de Rei retiri, ja que implica l’edificació de vivendes molt a prop de la riera, la construcció d’un gran pont i l’obertura d’un carrer a tocar de la riera, entre altres impactes.

 


La segona forma part de la zona 2 indicada al plànol, que a Molins en diem els Pinetons. Es tracta d’una de les zones més salvatges i naturals de la riera, degut en part a la poca freqüentació, i que resta fora de l’espai protegit de la RNP per la seva ubicació entre dos espais urbanitzats.

 


En definitiva, la sortida ens ha permès aprofundir en la rellevància que aquests espais tenen per a la conservació dels hàbitats de ribera de la riera i per la connectivitat ecològica de tot el PN, tant interior com exterior, fins a la desembocadura al riu Llobregat. Teniu un recull de la informació sobre les observacions d’aus a la zona a la pàgina www.soslarierada.com.

I demanem, una vegada més: 

-       A l’Ajuntament de Molins de Rei, la retirada dels projectes urbanístics i la cerca d’alternatives per la urbanització existent sense impactar sobre la riera.

-       A l’Ajuntament de Molins de Rei, al Consorci del PN de Collserola, i a la resta d’administracions implicades, la defensa activa de la necessitat dunificar la RNP per poder garantir la protecció de la riera i, en definitiva, de tot el Parc Natural de la Serra de Collserola.

Caminada popular per demanar la retirada d’abocaments i residus al Parc Natural


És natural que dins del Parc de Collserola, al terme de Molins de Rei, s’hi trobin deixalles i residus tòxics llençats des de fa molts anys?

Dissabte 31 de març, entitats de Molins de Rei implicades en la protecció del Parc natural de Collserola, vam organitzar una caminada popular amb un objectiu doble: denunciar la presència d’abocaments històrics de residus (alguns hi porten més de 40 anys!) i posar de manifest els valors que cal preservar el Parc Natural.

L’enllaç,<https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=481e8a3a1fdec02405bc4f5990202d96&3D=false#16/41.4280/2.0278> permet veure el recorregut i fa una crida a la ciutadania de Molins per aconseguir un gir real a la política ambiental municipal.  En cada punt marcat a l’itinerari, hi ha una descripció dels problemes i de la demanda concreta de solució que proposem.

Just començar a la Plaça de les Bruixes, dins del límit del Parc Natural, trobem un abocament de runes provinent de les obres que es van realitzar a l’Avinguda Collserola. La demanda òbvia és que es retirin i es netegi l’espai.

Seguint el  camí cap el nord,  vam poder contemplar l’estat magnífic del Terral després de les pluges. Vam explicar que aquest espai forma part del Parc Natural de la Serra de Collserola des de l’aprovació del Pla Especial de Protecció, l’any 2022. L’Ajuntament de Molins ha d’aturar les activitats privades de motocròs i trial que s’hi continuen fent perquè malmeten l’evident recuperació ambiental de l’espai, si ho comparem amb l’argilar degradat existent resultat de treure terres als anys setanta. Ara vam poder observar-hi unes valuoses basses temporals, molt necessàries per garantir la vida dels amfibis... sempre que no siguin atropellats per una moto, és clar!.

El grup vam continuar cap al voltant del camp de tir, al nord del Terral. Al camí ample que baixa cap a la riera direcció al salt d’aigua, només ens va caldre mirar al terra per observar les acumulacions de balins o perdigons de plom. Vam recordar que l'oxidació del plom contamina els sòls, aigües superficials i subterrànies, i afecta la fauna, especialment les aus. Si es gira 90 graus direcció est, turó amunt, pujant al camí que voreja el camp de tir, s’hi veuen nombroses restes de plats trencats (contenen resines de brees d’hidrocarburs) al bosc situat a l’esquerra del camí. I si ens enfilem al marge, s’hi pot veure l’enorme amuntegament de cartutxos (plàstics i metalls) a tocar de la finca del camp de tir clausurat fa dècades. Els companys i companyes del GEA i del CAU van organitzar una recollida de mostres d’aquests residus... que, de forma simbòlica, van ser lliurats a l’Ajuntament com a exigència de la seva responsabilitat de retirar-los (després van ser dipositats a la deixalleria municipal, com tocaria!).

En arribar al salt d’aigua, vam observar la riera de Vallvidrera potinejada per animals domèstics, nous camins oberts per creuar-la i bicicletes accedint al curs de l’aigua... Doncs un dels punts àlgids de la caminada va ser fer notar la greu manca de protecció de la riera, teòricament protegida per la Reserva Natural Parcial (RNP).

Una bona eina per millorar-ne la situació és l’aprovació del “Pla de conca de la riera de Vallvidrera”, un document en curs d’elaboració pel Parc Natural a partir de les demandes fetes per la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i de la Valoració de l’estat ecològic de la riera, fet per biòlegs de la Universitat de Barcelona on es posa de manifest la davallada ecològica de la riera.

El Pla pot ser una bona base per revertir la situació de la riera a condició que es pari atenció a garantir el cabal i es tingui una visió de conjunt de tota la conca; solament així es podran prendre decisions coherents i que les actuacions s’adrecin a revertir els impactes més greus que pateix la riera. Cal evitar una visió parcial o “de pedaços” sobre la riera, cal garantir la protecció del bosc de ribera i cal evitar la hiperfreqüentació.

Arribats en aquest punt vam fer notar que els projectes urbanístics de l’Ajuntament de Molins a la Rierada interrompen la RNP de la Rierada- Can Balasc, precisament en la zona “a urbanitzar” a l’alçada de la font de l’Espinagar on el projecte de construcció d’habitatges molt a prop de la riera impliquen l’obertura d’un carrer i l’increment d’infraestructures (pont, ampliació de carrers) a tocar de la riera. Aquest tall de la RNP es manté fins al final del carrer Sibèria.

Es va comprovar, igualment, les afectacions a la pròpia llera de la riera causades per l’arrossegament de toves procedents de la bòbila Marimon a la Rierada. En arribar a la bòbila es fa evident el mal estat de la coberta d’uralita que va desprenent les perilloses fibres d’amiant en estar exposada a la intempèrie i, per tant, la urgència de retirar-la.

A la caminada va destacar la participació del “Cau”, l’agrupament escolta molinenc, amb les seves pròpies dinàmiques pedagògiques per remarcar els valors de respecte per la natura i sensibilització per solucionar la presència de residus al medi natural.

La caminada va acabar amb una foto de grup i , com s’ha dit, amb la col·locació d’una mostra simbòlica dels residus a la porta de l’alcaldia.


Us animem a seguir el recorregut que permet visualitzar l’explicat fins ara. També us el podeu descarregar en l’enllaç:  https://www.komoot.com/es-es/tour/2120324670?share_token=aABx0BF0tXTlZv39WQj7kMIDlyySKZDx9suEQfqwZWjGnEHmtX&ref=wtd
 

 

Centenars de pisos més a ran de la Vall de Sant Just i Collserola

El mes de maig, el butlletí municipal de Sant Just Desvern obria portada amb una fotografia renderitzada dels nous pisos que estaran situa...